Back to Top

close

Chery Tiggo 8 Pro akan dilancar di Malaysia Jun ini – versi Max yang dipertingkat bakal tiba secara CKD

Chery Tiggo 8 Pro akan dilancar di Malaysia Jun ini – versi Max yang dipertingkat bakal tiba secara CKD

Ini ada sedikit berita dari Chery bersempena dengan Auto Shanghai 2023. Setakat ini kita sudah tahu Omoda 5 akan dilancarkan pada bulan Jun, tapi nampaknya SUV itu juga akan disertai oleh Chery Tiggo 8 Pro semasa majlis pengenalannya. Kedua-dua model ini akan dipasang di kilang Inokom di Kulim, Kedah yang akan menjadi kilang pertama di dalam dunia yang memasang model ini secara CKD, dalam versi pemandu sebelah kanan.

Tiggo 8 Pro sebenarnya sudah dipertontonkan di Malaysia Oktober tahun lalu, tetapi kereta CKD sebenar yang akan dijual nanti adalah versi yang dipertingkat, dan wakil kami yang berada Wuhu, China telah terserempak dengannya. SUV tiga baris tempat duduk ini menampilkan gril “galaksi” baru dengan bahagian dalam yang lebih menyerlah serta lambang Chery yang menyala. Bahagian belakang mempunyai jalur lampu LED penuh serta lampu brek berbentuk T, manakala rim pula bersaiz 19 inci.

Walaupun bahagian luar sudah cukup menarik, Tiggo 8 Pro Max sebenarnya lebih menyerlah dengan bahagian dalamnya. Ia mendapat rekaan yang lebih kemas dan moden, dengan perincian yang hampir seperti yang digunakan oleh Mercedes-Benz, skrin bersambung, konsol tengah tinggi serta corong pendingin hawa seakan tersembunyi.Roda stereng juga adalah baru, dengan terdapat tulisan Chery dan bukan setakat logo. Berkenaan logo, terdapat lencana Tiggo di beberapa bahagian termasuk tepi skrin tengah serta corong pendingin hawa belakang. Jumlah beg udara serta pembesar suara juga telah ditingkatkan.

Di China, Tiggo 8 Pro Max dijual dengan pilihan enjin 1.6T dan 2.0T, tetapi negara kita cuma akan menerima enjin 2.0T. Nama juga akan jadi berbeza di mana model ini nanti akan dipanggil cuma sebagai Tiggo 8 Pro untuk pasaran Malaysia, dan tidak mempunyai tambahan Max di belakangnya, seperti model China. Kita boleh jangkakan harganya berada sekitar harga Honda CR-V ataupun Mazda CX-8.

Wakil daripada Chery Malaysia juga ada memberitahu kami bahawa Tiggo 7 Pro dan Tiggo 8 Pro versi PHEV sah akan tiba di Malaysia dan kita boleh menjangkakan pelancarannya awal tahun hadapan. Apa pandangan anda dengan Tiggo 8 Pro ini? Adakah ia lebih menarik berbanding Proton X90 atau Mazda CX-8?
The post Chery Tiggo 8 Pro akan dilancar di Malaysia Jun ini – versi Max yang dipertingkat bakal tiba secara CKD appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *