Back to Top

close

Harga minyak 1-7 Jun – RON97 naik 2 sen seliter

Harga minyak 1-7 Jun – RON97 naik 2 sen seliter

Harga minyak 1-7 Jun – RON97 naik 2 sen seliter


Harga minyak 1-7 Jun – RON97 naik 2 sen seliter

Bagi minggu pertama bulan Jun 2023 iaitu untuk tempoh 1 hingga 7 Jun, Kementerian Kewangan (MOF) telah mengumumkan harga runcit bagi petrol RON 97 dinaikkan sebanyak dua sen seliter, iaitu menjadi RM3.37 seliter. Ini merupakan kenaikan pertama selepas 23 minggu ia tidak mengalami sebarang perubahan harga iaitu RM3.35 seliter.

Walau bagaimana pun harga runcit bagi RON 95 yang telah mencapai harga siling masih dikekalkan pada paras RM2.05 seliter.

Begitu juga dengan diesel Euro B10/B20, harganya turut dikekalkan pada paras RM2.15 seliter, dan gred Euro 5 B7 pula berharga RM2.35 seliter.

Baru-baru ini, kerajaan telah mengumumkan bahawa Pangkalan Data Utama (PADU) dijangka siap menjelang akhir hujung tahun ini, dan ia akan diguna pakai untuk pelaksanaan subsidi bersasar petrol RON 95 dan diesel tahun depan.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub, pangkalan data bersepadu itu akan meneliti semua data sedia ada bagi membolehkan subsidi bersasar berkenaan diberikan kepada sasaran yang tepat.

The post Harga minyak 1-7 Jun – RON97 naik 2 sen seliter appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp