Back to Top

close

Harga minyak 8-14 Jun – Semuanya tiada perubahan

Harga minyak 8-14 Jun – Semuanya tiada perubahan

Harga minyak 8-14 Jun – Semuanya tiada perubahan


Harga minyak 8-14 Jun – Semuanya tiada perubahan

Bagi minggu kedua Jun 2023 bertarikh 8-14 Jun, Kementerian Kewangan menetapkan bahawa tiada perubahan harga runcit bagi ketiga-tiga bahan api iaitu petrol RON 97, RON 95 dan diesel. Harganya masih sama seperti mana minggu sebelum ini.

Di mana petrol RON 97 kekal pada harga RM3.37 seliter, selepas ia dinaikkan sebanyak 2 sen pada minggu sebelumnya setelah 23 minggu tidak mengalami sebarang perubahan harga.

Manakala harga runcit bagi RON 95 yang telah mencapai harga siling masih dikekalkan pada paras RM2.05 seliter.

Begitu juga dengan diesel Euro B10/B20, harganya turut dikekalkan pada paras RM2.15 seliter, dan gred Euro 5 B7 pula berharga RM2.35 seliter.

Baru-baru ini, kerajaan telah mengumumkan bahawa Pangkalan Data Utama (PADU) dijangka siap menjelang akhir hujung tahun ini, dan ia akan diguna pakai untuk pelaksanaan subsidi bersasar petrol RON 95 dan diesel tahun depan.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub, pangkalan data bersepadu itu akan meneliti semua data sedia ada bagi membolehkan subsidi bersasar berkenaan diberikan kepada sasaran yang tepat.

The post Harga minyak 8-14 Jun – Semuanya tiada perubahan appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp