Back to Top

close

Kadar khas saman RM50 untuk semua jenis kesalahan kecuali yang belum selesai bicara mahkamah – JSPT

Kadar khas saman RM50 untuk semua jenis kesalahan kecuali yang belum selesai bicara mahkamah – JSPT

Kadar khas saman RM50 untuk semua jenis kesalahan kecuali yang belum selesai bicara mahkamah – JSPT

Bagi memberikan penjelasan yang lebih tepat mengenai penawaran kadar khas saman trafik RM50 seperti mana yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri ANwar Ibrahim baru-baru ini, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik berkata, semua saman trafik untuk kesalahan pada 2022 dan sebelumnya layak menikmati kadar berkenaan kecuali saman yang masih belum selesai perbicaraan mahkamah kerana di luar bidang kuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Pengarah JSPT Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim, tawaran yang diumumkan oleh PM itu adalah berbeza dengan tawaran diskaun saman PDRM sehingga 60% sempena Peringatan Hari Polis ke-216 baru-baru ini.

Katanya, diskaun sempena Hari Polis sebelum ini mempunyai beberapa jenis saman yang tidak layak untuk diberikan diskaun pengurangan antaranya kes kemalangan, kesalahan tidak boleh kompaun, tidak patuhi isyarat lampu merah dan saman berstatus waran, laporan Harian Metro.

“Tetapi bagi Kadar Khas Bayaran Saman yang diumumkan Perdana Menteri kelmarin, ia berbeza dan lebih berbaloi daripada diskaun 60%itu kerana orang awam hanya perlu bayar RM50 untuk satu saman.

“Orang awam boleh membayar saman terbabit secara dalam talian melalui aplikasi MyBayar Saman dan secara fizikal di semua kaunter bayaran trafik di Ibu Pejabat Polis Kontinjen dan Daerah di seluruh negara bermula 21 April hingga 21 Mei 2023,” katanya.

Tambah beliau lagi, PDRM juga tidak menetapkan had jumlah saman trafik yang boleh dibayar oleh orang awam dalam tempoh itu serta mengalu-alukan mereka untuk menjelaskan kesemua saman yang ada.

The post Kadar khas saman RM50 untuk semua jenis kesalahan kecuali yang belum selesai bicara mahkamah – JSPT appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *