Back to Top

close

Kerajaan mempertimbangkan lanjutan tempoh baharui lesen memandu maksimum 10 tahun – Loke

Kerajaan mempertimbangkan lanjutan tempoh baharui lesen memandu maksimum 10 tahun – Loke

Kerajaan mempertimbangkan lanjutan tempoh baharui lesen memandu maksimum 10 tahun – Loke

Mungkin ada di kalangan anda merasakan alangkah bagusnya jika tempoh pembaharuan lesen memandu dilanjutkan berbanding maksimum lima tahun seperti sekarang. Dan mungkin perkara ini dapat direalisasikan, pada masa akan datang, ini kerana Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata pihak kerajaan sedang melihat keperluan untuk melanjutkan tempoh pembaharuan lesen memandu maksimum hingga 10 tahun, laporan New Straits Times.

Menurut Loke, kementerian sedang berusaha untuk melanjutkan tempoh sah lesen memandu melebihi had lima tahun semasa, dan beliau telah meminta kementeriannya untuk melihat ke arah membenarkan pemandu boleh memperbaharui lesen mereka sehingga 10 tahun.

Tambahnya, langkah membenarkan orang ramai memperbaharui lesen mereka sehingga 10 tahun juga akan menambah wang kerajaan. “Ada keperluan untuk menyemak lanjutan kepada 10 tahun untuk tempoh sah lesen. Apabila lesen memandu diperbaharui, ia menjana pendapatan kerajaan melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” katanya di Dewan Rakyat.

Buat masa ini, kos sebanyak RM30 setahun dikenakan untuk memperbaharui lesen memandu Kelas D, dengan tempoh minimum pembaharuan adalah setahun dan maksimum lima tahun, jadi jika kerajaan membenarkan lanjutan tempoh, bayaran yang dikenakan untuk 10 tahun mencecah RM300. Walaupun tidak semua orang berkemungkinan memilih tempoh sah yang begitu lama, namun masih mempunyai pilihan jika hendak berbuat demikian.

The post Kerajaan mempertimbangkan lanjutan tempoh baharui lesen memandu maksimum 10 tahun – Loke appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *