Back to Top

close

Lebih 80% faktor utama kemalangan jalan raya berpunca dari sikap manusia – Timbalan MOT

Lebih 80% faktor utama kemalangan jalan raya berpunca dari sikap manusia – Timbalan MOT

Lebih 80% faktor utama kemalangan jalan raya berpunca dari sikap manusia – Timbalan MOT

Berdasarkan hasil kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), lebih 80% faktor utama kemalangan jalan raya sehingga mengakibatkan kematian di negara ini adalah berpunca daripada sikap manusia.

Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Hasbi Habibollah, rumusan berdasarkan kajian terbabit juga turut mendapati faktor rekaan, infrastruktur dan keadaan jalan hanya menyumbang sekitar 13% kepada kemalangan maut di jalan raya, laporan Berita Harian.

Beliau turut berkata, selain itu, kira-kira 7% kemalangan menyebabkan kematian adalah berpunca daripada keadaan kelayakan jalan atau aspek teknikal kenderaan bermotor yang digunakan.

“Kementerian Pengangkutan melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan MIROS telah melaksanakan pelbagai program intervensi bagi menangani isu keselamatan jalan raya secara berterusan.

“Sebagai contoh, program Kesedaran Keselamatan dan Advokasi Terfokus untuk Pengguna Jalan Raya (SAFER) telah dilaksanakan JPJ di seluruh negara dengan memfokuskan kumpulan sasar berbeza, dalam memberi kesedaran mengenai keselamatan jalan raya, khususnya kepada penunggang motosikal. Ini kerana lebih 60% kematian akibat kemalangan jalan raya membabitkan penunggang motosikal,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi jawab lisan di Dewan Rakyat pagi tadi. Ia adalah bagi menjawab soalan Syed Ibrahim Syed Noh (PH-Ledang) mengenai punca dan penyelesaian dilaksanakan kementerian berkenaan isu kemalangan jalan raya dan kematian akibat nahas.

The post Lebih 80% faktor utama kemalangan jalan raya berpunca dari sikap manusia – Timbalan MOT appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *