Back to Top

close

Lebuhraya Besraya terpilih sebagai lokasi Proof of Concept MLFF pertama, dilaksana hujung Okt 2023

Lebuhraya Besraya terpilih sebagai lokasi Proof of Concept MLFF pertama, dilaksana hujung Okt 2023

Lebuhraya Besraya terpilih sebagai lokasi Proof of Concept MLFF pertama, dilaksana hujung Okt 2023

Akhirnya pelaksanaan sistem Aliran Bebas Pelbagai-Lorong atau Multi-Lane Fast Flow (MLFF) bakal menjadi realiti selepas ia diperkatakan sejak tahun 2009.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi telah mengumumkan Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) telah terpilih sebagai lokasi Proof of Concept (POC) MLFF yang pertama yang akan dilaksanakan pada penghujung Oktober 2023.

“Saya juga ingin memaklumkan bahawa keputusan lokasi pelaksanaan Proof of Concept (POC) MLFF telah pun diputuskan dengan Lebuhraya Sungai Besi telah dipilih sebagai lokasi POC yang pertama. Pelaksanaan POC ini akan dibuat pada penghujung Oktober 2023 bagi menilai sistem MLFF sebelum ia dilaksanakan bagi kesemua lebuh raya di Malaysia.

“Kementerian juga sedang mengadakan rundingan bersama syarikat konsesi yang lain bagi mendapatkan satu lagi lebuhraya bagi pelaksanaan POC MLFF. Keputusan lokasi POC kedua ini akan saya umumkan dalam masa terdekat,” katanya menerusi kenyataan yang dikongsikan di Facebook rasminya.

Tambah beliau sistem pembayaran terbuka dan MLFF ini tidak boleh dilaksanakan semalaman dan perlu melalui pelbagai peringkat. Di mana perkara ini bukannya mudah untuk dilaksanakan dan memerlukan perancangan teliti serta penetapan penggunaan teknologi yang berpatutan. Malahan ia juga memerlukanrundingan bersama pelbagai pihak sebelum ia dapat dilaksanakan sepenuhya.

“Dengan itu, saya ingin memohon kerjasama semua pihak agar dapat bersabar dan memberikan sedikit masa kepada pasukan di kementerian ini yang komited dalam melaksanakan sistem pembayaran terbuka ini sekaligus memastikan transisi MLFF ini dapat dilaksanakan secara berfasa selewat-lewatnya pada suku ketiga 2024.”

Walau bagaimana pun, sehingga kini, kerajaan masih belum memaklumkan bagaimana sistem MLFF ini akan berfungsi di Malaysia. Kebarangkalian pengguna perlu membeli peranti khusus untuk bayar tol atau pun tidak, ia masih belum diketahui.

The post Lebuhraya Besraya terpilih sebagai lokasi Proof of Concept MLFF pertama, dilaksana hujung Okt 2023 appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *