Back to Top

close

Mercedes-Benz GLC X254 2023 diperkenalkan di Malaysia — GLC300 4Matic AMG Line, harga RM430k

Mercedes-Benz GLC X254 2023 diperkenalkan di Malaysia — GLC300 4Matic AMG Line, harga RM430k

Mercedes-Benz GLC generasi kedua dilancarkan untuk pasaran tempatan hari ini, dalam penawaran varian tunggal GLC300 4Matic AMG Line. Dengan kod nama X254, GLC terbaru ini diperkenalkan untuk peringkat global Jun tahun lalu dan akan bersaing dengan model seperti BMW X3, Volvo XC60 dan Audi Q5.

Berbanding model lama, GLC terbaru ini mempunyai saiz yang lebih besar, dengan ukuran 4,716 mm panjang (+60 mm), 1,890 mm lebar (kekal sama), 1,640 mm tinggi (-4 mm) serta jarak antara roda 2,888 mm (+14 mm). Berbezaan dimensi ini bagaimanapun tidak memberikan terlalu banyak perubahan kepada saiz ruang dalaman, kecuali ruang but untuk barangan kini ada pertambahan 70 liter, menjadikan kapasitinya 620 liter.

Untuk rekaan, secara umum bentuknya masih sama, tetapi kini dengan arah tuju perincian penampilan Sensual Purity jenama itu yang lebih ketara. Antaranya bahagian gril lima-sisinya yang bersentuhan dengan lampu utama yang lebih tajam: lampu ini juga dengan DRL yang lebih menonjol. GLC spesifikasi tempatan datang dengan lampu Digital Light yang lebih maju berbanding sistem LED High Performance.

Pakej luaran AMG Line untuk pasaran di sini juga menerima kemaskini. Bamper depannya kini datang dengan profil lebih jelas dan ketara, bahagian tirai udara yang diperhalusi di sudutnya dan perincian hitam. Bampar belakang pula hadir dengan perincian krom di sekitar ekzos, sementara rekaan ala diffuser sebelum ini digantikan dengan skid plate hiasan. Lampu belakang juga lebih tipis dengan rekaan grafik baru.

Di dalam, rekaannya jauh berbeza daripada versi X253 sebelumnya yang ditawarkan sejak 2015. Papan pemukanya kini lebih mirip kepada rekaan yang ada pada C-Class terbaru, dengan corong udara bersegi dan kawalan fizikal yang semakin berkurangan. Ini disebabkan adanya skrin sentuh 11.9-inci di tengah, yang dicondong ke arah pemandu. Ia juga menggunakan Mercedes-Benz User Experience (MBUX) terbaru, dengan sistem infotainmen yang memberi capaian kepada banyak fungsi kenderaan seperti multimedia, tunjuk arah (dengan ciri augmented reality dan maklumat trafik), kawalan pendingin serta Android Auto dan Apple CarPlay.

Kesan daripada pemusatan fungsi ini, bahagian konsol tengah menjadi sangat minimal dan hanya memuatkan dua ruang cawan bertutup dan pengecas telefon tanpa wayar, serta perehat tangan dengan ruang simpan luas dibawahnya. Masih ada beberapa butang di bawah skrin sentuh, termasuk pengimbas cap jari untuk memudahkan capaian kepada MBUX.

Di depan pemandu, tersedia kluster instrumen digital 12.3-inci yang turut dihubungkan kepada sistem MBUX dan datang dengan beberapa gaya paparan. Pakej AMG Line ini turut melibatkan stereng gaya AMG dengan empat jejari dan balutan kulit Nappa. Dari segi kelengkapan lain, turut ada rim aloi AMG 20-inci, landasan bumbung, lampu lantai dengan logo Mercedes-Benz, door sill dengan lampu, pintu ruang barangan berkuasa dan pakej Keyless-Go Comfort.Tidak ketinggalan ada juga pelapik kaki AMG, pelapik bumbung fabrik hitam di dalam, kerusi balutan kulit Artico, kemasan pamen binaan logam, kawalan pendingin dua-zon Thermatic, kerusi depan larasan kuasa dengan memori, penghadang matahari cermin belakang dan sistem lampu suasana dalam kabin.

Ciri keselamatan dan bantuan pemandu pula terdiri daripada kawalan melayar pasif, kamera 360-darjah, Active Parking Assist dengan Parktronic, peninjau titik buta, bantuan aktif mengekalkan lorong, Pre-Safe, peninjau tekanan tayar dan AEB.Untuk enjin, model terbaru ini menggunakan unit M254 2.0 liter turbocas empat-silinder petrol yang menghasilkan sehingga 258 PS (255 hp atau 190 kW) pada 5,800 rpm dan 400 Nm tork dari 2,000 hingga 3,200 rpm. Ia digandingkan pula dengan transmisi automatik 9G-Tronic sembilan-kelajuan, serta sistem pacuan empat roda 4Matic dan sistem mild-hybrid 48-volt.

Ciri mild-hybrid berkenaan adalah tambahan terbaru bagi GLC, melibatkan integrated starter-generator (ISG) yang menyediakan lonjakan sebanyak 23 PS (23 hp atau 17 kW) dan 200 Nm. ISG turut membantu fungsi ketika melayar dan Start/Stop enjin yang lebih lancar. 0-100 km/j didakwa dalam masa 6.2 saat dengan enjin mild-hybrid ini. Suspensi pula melibatkan ciri Agility Control dengan penyerap hentakan terpilih dan mod pemanduan Dynamic Select.

Untuk harga, GLC300 4Matic AMG Line dijual pada harga RM429,888 atas jalan tidak termasuk insuran, termasuk jaminan empat tahun standard. Unit GLC ketika ini ialah model CBU yang diimport sepenuhnya, berbanding versi lama yang merupakan pemasangan tempatan.

Ada lapan warna untuk dipilih, termasuk enam pilihan standard — Obsidian Black, Graphite Grey, Mojave Silver, High-Tech Silver, Spectral Blue dan Selenite Grey. Dua lagi warna, Diamond White Bright dan Hyacinth Red, adalah dari katalog Manufaktur jenama ini dengan kos tambahan RM5,000. Untuk kabin, ada pilihan antara warna hitam atau Sienna Brown/hitam dua-tona.

The post Mercedes-Benz GLC X254 2023 diperkenalkan di Malaysia — GLC300 4Matic AMG Line, harga RM430k appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *