Back to Top

close

MRT Laluan Kajang uji koc wanita hujung Sept ini

MRT Laluan Kajang uji koc wanita hujung Sept ini

MRT Laluan Kajang uji koc wanita hujung Sept ini


MRT Laluan Kajang uji koc wanita hujung Sept ini

Koc atau gerabak khas untuk penumpang wanita bagi MRT Laluan Kajang akan dimulakan pada penghujung bulan ini, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook, laporan Bernama.

Pihak kementerian juga dikhabarkan akan memperkembangkan langkah memperkenalkan koc wanita untuk perkhidmatan tren di laluan lain jika inisiatif itu dapat dilaksanakan dengan baik, kata menteri pengangkutan itu.

“Pengenalan koc wanita ini berikutan fakta bahawa kita melihat peningkatan kes gangguan seksual di dalam keretapi. Khususnya pada waktu puncak, penumpang wanita terpaksa menaiki tren yang sesak dan kadangkala ada sentuhan fizikal,” kata Loke yang menambah setiap koc boleh memuatkan lebih 100 penumpang wanita pada satu-satu masa.

Pengenalan koc wanita untuk Laluan Kajang ini diumumkan pada Julai lalu. Sementara itu, Rapid KL pula mengumumkannya pada awal bulan ini bahawa pemasangan pelekat khas dan ujian operasi sedang berjalan. Imej yang dikongsikan oleh Rapid KL menunjukkan pelekat berwarna merah jambu telah dipasang di lantai dan pintu gantri yang mudah dilihat.

Pada tahun 2010, perkhidmatan rel komuter khas untuk wanita mula diperkenalkan oleh KTM Komuter, yang merangkumi 60% penumpang, laporan New Straits Times pada Julai lalu.

The post MRT Laluan Kajang uji koc wanita hujung Sept ini appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp