Back to Top

close

Nissan GT-R Top Secret TS R35GTR Gold sah akan ke Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur 2023; 815 PS!

Nissan GT-R Top Secret TS R35GTR Gold sah akan ke Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur 2023; 815 PS!

Nissan GT-R Top Secret TS R35GTR Gold sah akan ke Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur 2023; 815 PS!

Top Secret adalah antara penala dari Jepun yang sah akan menyertai Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur (TASKL) 2023 yang akan berlangsung di Malaysia pada Jun nanti. Dan jentera yang sah akan dipamerkan di reruai Top Secret nanti adalah ini – Nissan GT-R TS R35GTR Gold, iaitu kereta yang sama dipamerkan oleh Top Secret di Tokyo Auto Salon 2023 Januari lalu!

Ini adalah antara unit-unit R35 terbaharu yang dibina oleh pengasas Top Secret, Smokey Nagata. TS R35GTR Gold ini masih dijana oleh enjin VR38DETT 3.8 liter V6, tetapi telah dirombak semula secara keseluruhan membolehkan kuasanya diekstrak sehingga 815 PS, berbanding hanya 570 PS untuk versi standard.

Sistem ekzos juga dipertingkat dengan pemadanan sports catalyzer dari Trust, diadun dengan muffler titanium binaan Top Secret sendiri. Enjin tersebut masih dipadankan dengan kotak gear klac berkembar automatik enam-kelajuan GR6 dari Borg Warner, namun ia telah ditingkat taraf dengan penggunaan set klac juga dari Top Secret.

Bagi memastikan kereta ini kekal stabil pada kelajuan lebih dari 300 km/j, ia dipadankan dengan kit aero rekaan Top Secret, terdiri dari set fender lebih lebar, bampar hadapan dan juga komponen-komponen dari material gentian karbon termasuk spoiler hadapan, skirt sisi dan juga spoiler gergasi pada penutup but belakang.

Bagi mengurangkan beratnya, penutup bonet hadapan dan juga but belakang turut dihasilkan menggunakan material gentian karbon. Akhir sekali badan kereta ini disudahkan dengan warna emas ikonik Top Secret Candy Gold.

Untuk bahagian roda, GT-R TS R35GTR Gold ini dipadankan dengan set rim O.Z Futura generasi baharu dari versi khas dibuat untuk Top Secret. Set rim berkenaan menampilkan saiz 20-inci dengan lebar 11j pada kesemua bahagian, tetapi dengan offset berbeza iaitu ET33 di hadapan dan ET10 di belakang. Ia dibalut dengan tayar Bridgestone Potenza RE71RS bersaiz 285/35R20 di hadapan dan 285/35R20 di belakang.

Manakala untuk pengendalian, suspensi GTR ini ditingkat taraf menerusi pemadanan set coilover Top Secret Dumptronic yang menampilkan penyerap hentak Top Secret Time Attack SPL bersama spring dari Swift. Lengan-lengan suspensi asal juga tidak lagi digunakan dan diganti dengan komponen keluaran Top Secret.

Top Secret biasanya akan menjual kereta-kereta ‘demo car’ mereka pada orang awam, tak terkecuali GT-R TS R35GTR Gold ini. Dan, Smokey Nagata juga sudah diumumkan akan turun sendiri ke TASKL 2023 ini, jadi jika anda berminat untuk membeli kereta ini boleh berunding terus dengannya kelak.

Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur 2023 akan berlangsung di dalam ruang tertutup seluas 130,000 kaki persegi di Pusat Pameran & Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) Kuala Lumpur pada 9 hingga 11 Jun 2023. Tiket untuk acara ini sudahpun mula dijual secara atas talian menerusi laman web rasminya.

Selain Top Secret, antara penala Jepun lain yang sudah disahkan akan menyertai acara ini termasuk Trust/Greddy, RE Amemiya, Spoon dan HKS.

The post Nissan GT-R Top Secret TS R35GTR Gold sah akan ke Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur 2023; 815 PS! appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *