Back to Top

close

Yamaha Tenere 700 Extreme dan Explore Edition 2023

Yamaha Tenere 700 Extreme dan Explore Edition 2023

Sementara kita masih lagi menunggu ketibaan Yamaha Tenere 700 ke dalam pasaran negara, Eropah pula menerima dua lagi versi untuk motosikal adventure ini iaitu Extreme Edition dan Explore Edition. Ia disediakan sebagai pilihan tambahan kepada tiga lagi versi sedia ada iaitu asas, World Raid dan Rally.

Boleh diketahui melalui namanya, versi Extreme Edition dijadikan lebih lasak berbanding model asas tetapi tidak sehingga ke tahap versi World Raid dan Rally. Penampilannya juga masih sama seperti model asas, tetapi dipertingkat pada bahagian suspensi dengan penggunaan unit yang sama seperti World Raid.

Bahagian hadapan mendapat fork Kayaba boleh laras sepenuhnya dengan jarak gerak 230 mm (+20 mm berbanding versi asas), sementara di belakang menggunakan penyerap boleh laras sepenuhnya dengan jarak gerak 220 mm (+20 mm berbanding versi asas). Tinggi tempat duduk meningkat 35 mm menjadi 910 mm dan tangki bahan apinya masih lagi 16 liter.Tenere 700 Extreme Edition juga mempunyai beberapa keistimewaan lain berbanding model asas, dan ini termasuk fender hadapan terletak tinggi seperti motocross, peletak kaki titanium (35% lebih besar dan 200 gram lebih ringan) serta pelindung radiator dan rantai aluminium.

Pergi pula kepada versi Explore Edition, ia dijadikan lebih bersedia untuk tunggangan jelajah, dengan mendapat kelengkapan seperti penghadang angin yang lebih lebar dan tinggi, penukar gear khas yang lebih cepat serta tapak meletak beg barangan di tepi [beg masih dijual secara berasingan).

Tempat duduk Tenere 700 Explore Edition juga telah menjadi 15 mm lebih rendah (860 mm) berbanding versi asas dan ini disebabkan oleh penggunaan suspensi yang juga adalah lebih rendah. Di hadapan terdapat fork Kayaba 43 mm dengan jarak gerak 190 mm (-20 mm), manakala di belakang terdapat penyerap Kayaba dengan jarak garak 180 mm (-20 mm). Kadar spring untuk suspensi Explore Edition juga telah diubah untuk menjadikannya lebih selesa.Bahagian lain yang tidak dinyatakan pada Extreme Edition dan Explore Edition ini adalah sama sahaja seperti versi asas, antaranya termasuk rim spoked 21 inci di hadapan dan 18 inci di belakang, cakera brek 282 mm berkembar di hadapan dan cakera 245 mm di belakang, ABS dual-channel dengan tiga mod dan boleh ditutup sepenuhnya, semua lampu jenis LED, soket pengecas USB serta panel paparan TFT lima inci yang boleh disambung kepada telefon.

Tenere 700 dipacu oleh enjin dua silinder selari DOHC 689 cc yang dipadankan bersama kotak gear enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 73.4 PS pada 8,750 rpm dan 67 Nm tork pada 6,500 rpm. Berat Tenere 700 Explore Edition adalah 211 kg, sementara Extreme Edition sama seperti versi asas, iaitu 205 kg.

GALERI: Yamaha Tenere 700 Extreme EditionGALERI: Yamaha Tenere 700 Explore EditionThe post Yamaha Tenere 700 Extreme dan Explore Edition 2023 appeared first on Paul Tan's Automotive News.

* This article was originally published here
For Feedback & Comments, please write to us on hello@newswire.ae

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *